1979

 

Het jaar in beelden:

 

De winter van 1978-1979 was streng. Kinderen schaatsten over de straat naar school, en auto's glibberden over de be-ijzelde en besneeuwde wegen. Op nieuwjaarsochtend lag er op de meeste snelwegen een pak sneeuw van zo'n 10 centimeter dik, waarbij veelal enkel 2 rijsporen in de rechter rijstrook beschikbaar waren voor het verkeer. Op 2 januari werd deze foto gemaakt, die eigenlijk op elke willekeurige snelweg genomen had kunnen worden. De situatie was door voortdurende sneeuwval nog altijd slecht.

De situatie op de snelwegen was in deze winter meermaals slecht te noemen. Op de onderstaande foto's zijn de A7 bij Purmerend en de A9 bij Alkmaar te zien op 16 februari.

 

Knooppunt Everdingen in aanbouw op 7 maart. De eerste verhardingslagen voor de A27 zijn inmiddels aangebracht.

 

Het voltooide knooppunt Lankhorst op 19 april. Na ruim 3 jaar bouwen is de hinderlijke onderbreking in de A28 bij Meppel opgelost.

 

De Calandbrug bij Europoort op 19 mei, met de ongelijkvloerse kruising bij de Harmsenbrug.

 

Langs de A16 bij Ridderkerk had de NAM een installatie staan, die menig automobilist vaak heeft gezien. De installatie is op 7 juni gefotografeerd.

 

Op 9 juli is een begin gemaakt met de bouw van de (zuidelijke) brug over de Amstel in rijksweg 10. Dat moest in hoog tempo, want men wilde de A10 tot aan de A2 in verkeer hebben bij de Floriade van 1982 in Amsterdam.

 

In 1979 werd ook gewerkt aan de reconstructie van rijksweg 12 tussen Utrecht en Gouda, waarbij de noordelijke rijbaan zou verhuizen naar een geheel nieuw weglichaam. Het zou tot begin jaren ’80 duren voordat alle werkzaamheden afgerond waren. Deze foto is genomen tussen Woerden en Harmelen, in oostelijke richting kijkende.

 

Een foto van het voltooide complex Oudenrijn, vlechtwerken en Galecopperbrug. In de noordelijke lus is het terrein van de Dienstkring Autosnelwegen te zien, de latere dienstkring Utrecht. Het is ook daar waar in 2001 de nieuwe landelijke en regionale verkeerscentrale van Rijkswaterstaat verrees, in de vorm van een immense "monitor".

 

 

Autosnelwegen.nl heeft een publicatielicentie op de getoonde foto's; doch het auteursrecht ligt bij de genoemde rechthebbenden.