1996

 

Het jaar in beelden:

 

De tweede Stichtsebrug is op 23 september in aanbouw tussen Huizen en Flevoland.

 

De in januari opengestelde Martinus Nijhofbrug in de A2 over de Waal bij Zaltbommel.

 

De opening van de Wijkertunnel wordt voorafgegaan door een publieksfeest op 7 juli 1996. Fanfares gaan door de tunnel, er kan gefietst worden en kinderen kunnen wedstrijdjes skaten op het supergladde asfalt. Een goed georganiseerde dag, enkel het weer kon helaas niet mee worden georganiseerd. Op 11 juli rijdt het eerste verkeer door de Wijkertunnel heen. 

Tegelijkertijd wordt een nieuw bedieningsgebouw opgeleverd voor de tunnel, dat als verkeerscentrale bij Rijkswaterstaat dienst is gaan doen; "De Wijde Blik".

 

Noordelijk van de Wijkertunnel ligt knooppunt Beverwijk, waar de wegen naar de Wijkertunnel en Velsertunnel zich splitsen.

 

De volgende twee foto's zijn van de N273 die werd omgebouwd tot A73. De foto's zijn in het voorjaar genomen op de oprit Horst-Noord richting Venlo, kort voordat deze oprit werd opengesteld voor het verkeer. De ene foto is genomen richting Venlo, de andere richting Boxmeer. Het doorgaande verkeer over de N273 reed toen tijdelijk over de toekomstige oostbaan van de A73 (richting Boxmeer). De oude N273 is hier gesloopt om plaats te maken voor de rijbaan richting Venlo. Foto's: R. Schrama

 

Op 29 juni wordt de ombouw van het klaverblad Oudenrijn tot klaverturbine afgesloten. Dit hield in dat de semi-directe verbindingswegen van Amsterdam richting Arnhem en van Everdingen richting Gouda werden vervangen door directe verbindingswegen. Hiermee zijn alle weefvakken waar verkeer met sterk verschillende aanrijsnelheden verwijderd. Bovendien is met de vlechtwerken aan de noordzijde reeds geanticipeerd op de toekomstige situatie met 4 rijbanen tussen knooppunt Oudenrijn en Maarssen. Het vernieuwde knooppunt werd op 7 september vanuit de lucht vereeuwigd.

 

 

Autosnelwegen.nl heeft een publicatielicentie op de getoonde foto's; doch het auteursrecht ligt bij de genoemde rechthebbenden.