1952

Het jaar in beelden

 

In 1952 werd weer gestart met de in de oorlog stilgelegde bouw van de Velsertunnel. Wel was ondertussen het dwarsprofiel aangepast: men ging nu uit van een tunnel voor autoverkeer met 2x2 rijstroken en een spoortunnel. Hier de bouwput aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal.

 

Op 1 september 1952 werd deze foto gemaakt van de aanleg van de A2 tussen Abcoude en Ouderkerk aan de Amstel. In de verte is op de foto Amsterdam te zien.

 

Op deze luchtopname van 6 mei is het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen te zien. De hoge brug over het Amsterdam-Rijnkanaal was nog niet gerealiseerd. in de linkeronderhoek van de foto is de aardebaan zichtbaar van de A2 Breukelen - Maarssen.

 

Op 3 november werden op de A2 bij Abcoude een paar foto's genomen ten behoeve van de Wegenwacht. Hier zijn er 3 afgebeeld. Het deel van de A2 tussen Ouderkerk en Vinkeveen was eerder dat jaar opengesteld met één rijbaan.

Op het moment dat deze foto werd genomen was het gedeelte tussen Amsterdam en Ouderkerk nog niet opengesteld. Het gedeelte tussen Vinkeveen en Utrecht Hooggelegen was op dat moment eveneens nog een lastige, ontbrekende schakel. Het ongemak zou echter binnen een aantal maanden verleden tijd zijn. In 1953 werden nog enkele stukken A2 opengesteld, waarna in 1954 de hele A2 Amsterdam - Utrecht zou zijn voltooid.