1945

Het jaar in beelden:

 

Op 2 maart 1945 vlogen Britse verkenners boven Nederland. Van de snelwegen bij Utrecht die ze toen hebben gefotografeerd zijn deze 3 foto's aanwezig in Het Utrechts Archief. De eerste foto toont ons het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de spoorlijn Woerden-Utrecht en de Leidsche Rijn. In een bocht links van het kanaal is het tracé van rijksweg 2 te zien, waarvan op dat deel de aardebaan reeds voor de Tweede Wereldoorlog in uitvoering was genomen.

 

Op de tweede foto is Hooggelegen zichtbaar, met naar boven de reeds in gebruik zijnde rijksweg 2 richting verkeersplein Oudenrijn. Naar links toe is de Meerbrug zichtbaar over het Amsterdam-Rijnkanaal. Duidelijk zichtbaar is dat de rijbanen van rijksweg 2 ter plaatse van Hooggelegen nog niet doorlopen. De brug over de Leidsche Rijn was al wel gebouwd.

 

De derde foto toont ons rijksweg 12 tussen het "ongeboren kind" en knooppunt Laagraven ("Engelenbocht"), en een stukje van rijksweg 22. Ten tijde van deze opname is rijksweg 12 reeds enkelbaans doorgetrokken tot aan Bunnik.

 

Op 5 januari 1945 steeg het 193e squadron van de Second Tactical Air Force op van vliegveld Deurne met 7 Typhoons. Op 3000 voet werden twee duizendponders losgelaten. De tweede bom was een voltreffer, en trof de westelijke boog van de grote overspanning, waarna de boog langzaam in het water verdween. Na de bevrijding werd vanaf juli 1945 gewerkt aan het boven water krijgen van de grote boog van de vernielde Lekbrug. Dat was geen gemakkelijk karwei: 2600 ton verwrongen staal en bijna 1400 ton gewapend beton van het rijdek van de brug.