1974

 

Het jaar in beelden:

 

Met de opening van de A9 op 11 januari tussen het Rottepolderplein en de Velsertunnel was het ingewikkelde, naamloze knooppunt tussen de A22 en de A208 een feit. (destijds knooppunt van de rijkswegen 6 en 9). (De foto is overigens gemaakt in 1980).

 

Een mooie overzichtfoto van de Van Brienenoordbrug en verkeersplein IJsselmonde. Met het gereed komen van knooppunt Terbregseplein in 1973 en de hele ruit om Rotterdam in 1974 werd deze brug in korte tijd van groot belang voor de hele regio - wat zich zou wreken in behoorlijke dagelijkse filevorming voor de Van Brienenoordbrug.

 

In 1974 werd een luchtfoto genomen van de A12 bij de aansluiting Reeuwijk. De weg lag er nog vrijwel hetzelfde bij als dat ze ruim 35 jaar eerder was aangelegd - maar dat zou niet lang meer zo blijven. De witte betonnen boogbruggen waren karakteristiek voor rijksweg 12 tussen Zevenhuizen en Bodegraven.

 

De eerste dag van de benzinedistributie - 12 januari. Het bleef heel rustig op de snelwegen, zoals hier op de A12 bij Utrecht-Kanaleneiland. Daaronder bonnen van de benzinedistributie in 1974.

 

Een opmerkelijke dag in de geschiedenis van de Galecopperbrug. De oude brug wordt weggevaren naar een locatie een paar honderd meter noordelijker bij de M.L.Kingweg. We schrijven 29 juni 1974. Op deze foto is de brug net uit haar jarenlange positie gebracht, en wordt langzaam in de lengterichting van het Amsterdam-Rijnkanaal gedraaid.

Na het draaien wordt de oude brug langzaam weggevaren Dit maakte de weg vrij voor de volgende fase van de vernieuwing bij de Galecopperbrug: de nieuwe noordelijke brug kon worden gebouwd, en het Amsterdam-Rijnkanaal ter plaatse kon worden verbreed.

Op deze foto uit 1975 zien we de oude Galecopperbrug op haar nieuwe plaats liggen, pal zuidelijk van de oude Meernbrug tussen het 24-oktoberplein en knooppunt Hooggelegen.

 

De nieuwe Europalaan, nu zonder "ongeboren kind". Genomen vanaf rijksweg 12, de stad in kijkende. Vergelijk ook eens met de foto in het tijdsbeeld van 1967 !

 

Een mooie luchtfoto van het voltooide knooppunt Kerensheide, gemaakt op 25 januari.

 

Een ander knooppunt dat werd gefotografeerd is Bocholtz. Op 16 mei 1974 lag het knooppunt nog in volle glorie in het landschap. Inmiddels is dit knooppunt de uiterst twijfelachtige eer te beurt gevallen om plaats te mogen maken voor een VRI-geregeld halfklaverblad, teneinde een deel van de ruimte die het klaverblad in beslag nam te kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van een bedrijfsterrein.

 

Het ringvaartaquaduct op 22 oktober. Het "dambord" was nog niet aangebracht, en een anti-verblindingsscherm was aangebracht op de geleiderail. Een typisch jaren '70 beeld van een autosnelweg.

 

Een foto van de A1 - aansluiting Bussum op 30 december, waar de in 1973 geopende noordelijke omleiding om Naarden begint.

 

Op 22 september 1974 stortte de in aanbouw zijnde brug over het Noord-Hollands kanaal bij Purmerend in. Acht bouwvakkers raakten bedolven onder het puin, maar konden dankzij een snelle reddingsactie snel uit hun benarde positie worden bevrijd. Het voorval zou overigens wel voor het nodige oponthoud in de openstelling van de A7 tussen Purmerend-zuid en Purmerend zorgen.

 

Autosnelwegen.nl heeft een publicatielicentie op de getoonde foto's; doch het auteursrecht ligt bij de genoemde rechthebbenden.